Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LC mérő
 
Témaindító: jocoka, idő: Jan 22, 2007
Lapozás: OK   67 / 188
(#) HDD válasza qvasz2 hozzászólására (») Jún 5, 2010 /
 
Szia
Én csak ennyit találtam róla
(#) qvasz2 válasza HDD hozzászólására (») Jún 5, 2010 /
 
Igen, szerintem ezt láttam én is, talán. De ez a rész nem tetszik, amit kiemeltem:
(ha ide az lenne írva, hogy HD44780 or equivalent, akkor tuti jó lenne. De ezt a samsungot nem ismerem, és félek, hogy más, mint kéne.)
(#) vargaf válasza qvasz2 hozzászólására (») Jún 5, 2010 /
 
A kijelző Samsung KS0070B vezérlőt tartalmaz ami kompatibilis a Hitachi HD44780 vezérlővel.
(#) qvasz2 válasza vargaf hozzászólására (») Jún 5, 2010 /
 
Köszönjük, akkor minden OK.
HDD: Ezek szerint jó lesz.
(#) HDD válasza qvasz2 hozzászólására (») Jún 5, 2010 /
 
Köszönöm a segítséget vargaf és qvasz2 akkor bátran fel használom
Szerintetek 800.- az jó ár érte?
(#) Geda hozzászólása Jún 6, 2010 /
 
Üdv!
Működik rendesen az LMC3 műszerem, de van valami, ami egy kissé aggaszt. Uesr0 értéke 60- 83.1mV-ig változik, attól függően, hogy milyen tekercset teszek bele. Próbáltam cserélni a 33nF-ot is, de az sem segített. A többi értékem rendben van. Valaki tudna tanácsot adni, hogyan tornázzam feljebb az Uesr0 értékét. Úgy tudom ez a két alkatrész (100uH, 33nF) határozza meg.
Köszönöm a válaszokat!

Üdv: Geda
(#) (Felhasználó 56240) válasza Geda hozzászólására (») Jún 6, 2010 /
 
Szia
A megoldás érdekelne jó magamat is, mert én is ezzel a jelenséggel szenvedek
(#) erdgab válasza (Felhasználó 56240) hozzászólására (») Jún 6, 2010 /
 
Fém vagy műanyag dobozban van a műszer?Én úgy segítettem magamon,hogy kivetten a 100uH tekercset az eredeti helyéről és a nyáklap hátuljára forrasztottam kb. 20-30 fokos szögben.Több tekercset is kipróbáltam,tekertem magam is,amelyikkel a legjobb volt,azt hagytam bent.Egy gyári 100uH értékűt szétbontottam,közben megszámoltam a meneteket és öttel többet tekertem rá s aztán próba,és így tovább.Tapasztalatom,hogy az Uesr0 akkor lett jó s az 1 ohm/1% ellenállást is jól méri,ehhez legalább 120mV kellet nekem az 1,06 variációhoz.Én a képen látható kondenzátort társítottam a tekercshez,így lett a legjobb.
(#) lidi válasza erdgab hozzászólására (») Jún 6, 2010 /
 
ŐŐ, ha 5 el több menetet tekersz rá, akkor az már nem 100uH nem ?
(#) erdgab válasza lidi hozzászólására (») Jún 6, 2010 /
 
Vagy igen vagy nem,kísérlet,a gyári sem pontos értékű.A kondenzátorok között annyira nem variálhattam,annyi nincs,de a tekercset tudtam variálni.Eredmény,hogy a kezdeti 30 akárhány mV-ról a kondi cseréjével és a tekercs variálásával eljutottam 120mV-ra,nekem bejött,aztán mindenki maga tudja.
(#) Geda válasza erdgab hozzászólására (») Jún 6, 2010 /
 
Szia Erdgab!

Kipróbáltam a módszered, mármint a tekercset hasonló módon forrasztottam be. Így 100 mV felett van picivel az Uesr0.

Viszont van még egy hiba. Ha bekapcsolva van a műszer, akkor 3-4 perc múlva mikor újra ESR-t kalibrálok már csak 60-70 mV az Uesr0. Ez mi a franctól van? Elem új, tuti jó. Átmeneti ellenállás nem változik fizikailag, de ha össze van kötve a két kábel, akkor kijelzőn mászik el az érték.
(#) p_istvan válasza Geda hozzászólására (») Jún 6, 2010 /
 
Szervusz!
Az nem derült ki pontosan milyen kondit és induktivitást használsz...
Idézet:
„Próbáltam cserélni a 33nF-ot is, de az sem segített.”
Már többször írtam milyen kondi (és induktivitás) kell bele, ha az egyik alkalmatlant cseréled másik alkalmatlanra (és nincs javulás) az még nem bizonyíték arra, hogy máshol kell keresni a problémát!
(#) erdgab válasza Geda hozzászólására (») Jún 6, 2010 /
 
István már megelőzött,de Tőle függetlenül,én is kondira gyanakszom.Próbáltam többféle fizikai alakút,több gyártótól,vagy 6-8 darabot,míg végül a képen látható mellett döntöttem (valahonnan bontottam),most már az eredeti helyére van beforrasztva a kondi,a kép még a kísérletezés során készült.Nekem nem mászik el az Uesr0,pedig a napokban sokat mértem.Az induktivitás most is ott van mint a képen,de az is alakított,csak tettem rá zsugor csövet.A készülék egy aluminium lemezből hajlított dobozba van beépítve,kicsit elhúzza az induktivitást,de annyival fölé állítottam be (dobozból kivett állapot),hogy jó legyen,rá értem "játszani" vele.Érdekes volt,hogy a tekercs az eredeti helyén beforrasztva,az előlapra még nem rászerelt állapotban 157mV érték adódott (jegyzeteimre hagyatkozva) ,előlapra szerelve már csak 109-110mV lett,gondoltam jó lesz (1 ohm ellenállást 978m ohmra mért),de a dobozt összerakva meglepődtem,hogy már csak 82mV lett,ekkor kezdtem kísérletezni.Most,ha kiveszem a dobozból,közel 150mV az érték,de visszatéve leesik 120mV-ra,most az 1 ohm az 1 ohm.Próbálj rátekerni a tekercsre néhány menetet és néhány kondival próbáld meg,más ötletem nincs.
Bocsánatot kérek a sok szövegért!
(#) Ideiglenes válasza erdgab hozzászólására (») Jún 7, 2010 /
 
Mivel elég sok szó esett erről a milivoltról, hát gondoltam megnézem, nálam mit mutat. Anno egységcsomagban vettem a műszert, semmit nem raktam hozzá magam ( pontosabban a PIC már nem a régi ). Fotókat is készítettem róla, amikből talán kideríthető, hogy milyen alkatrészek vannak beépítve.

Szoftver: 1.22
Indulási adatok: 493,4kHz / 354,5kHz
Kalibrálási adatok:
Re = 0,240 kOhm
Uesr 0 = 140,3 mV
Fesr = 92,5kHz
(#) Geda válasza erdgab hozzászólására (») Jún 10, 2010 /
 
Szia István!

Csatoltam képet a 33nF-ról és a panelről benne az 1nF-okról. Az 1nF 1% polystyrene, a 33nF polipropilén. Csatoltam képet a panelról és a 100uH-ről is. Induktivitásom nincsen másik, csak szinte ugyan ilyen, de azzal is ez a helyzet.

Egyéb adatok:
Szoftver: 1.2
Indulási adatok: 475,1kHz / 340kHz
Kalibrálási adatok:
Re = 0,243 kOhm
Uesr 0 = 40- 143,2 mV változik
Fesr = 82,1kHz

L és C kalibrálás után nagyon stabil, ha kikapcsolom hosszabb időre, vagy bekapcsolva marad, akkor is stabilan 0pF és 0 H. Ha ESR-t kalibrálok, akkor beáll 0- ra, de Uesr0 értéke tök változó fentebb leírtak között attól függően, milyen kedve van. Ha összezárva hagyom a kapcsokat, akkor Rx értéke folyamatosan megy - irányba. Ha ki és bekapcsolom, ismét összezárom, akkor Rx értéke mindig +1 és +4 ohm között van valahol. Ilyenkor ismét kalibrálás, beáll 0-ra és megy utána - irányba. Ez engem nagyon zavar és biztos, hogy nem helyes. Az átmeneti ellenállás stabil, mert próbáltam forrasztani is rövidzárba. Mi okozhatja ezt a hibát? miért csak az ESR mérés mászik el?
Köszönöm a segítséget.

Geda
(#) p_istvan válasza Geda hozzászólására (») Jún 10, 2010 /
 
Szervusz!

Az induktivitást honnan vetted?

István
(#) Geda válasza p_istvan hozzászólására (») Jún 10, 2010 /
 
Szia!

HqVideo-tól COILM10/0.9/V8 a száma. Próbáltam az általad leírtat szerezni, de nem tudtam. Csak azért meg nem akarok rendelni, mert 1 db-kell. Vidéki vagyok.
Próbáltam tekerni is, de azzal is ez volt a helyzet. Vettem ki PC tápból is, ott szekunder oldalon szűrnek 100uH-vel, de semmi változás.
Azt még észrevettem, hogy nagyon érzékeny mechanikai behatásokra a szerkezet. ha kicsit megkocogtatom az oldalát, akkor Re értéke mászik fel le 1-2 Ohm-ot. Panelt átnéztem, minden jól be van forrasztva, nem kontaktos sehol, forraszhíd nincs.

Üdv: Robi
(#) p_istvan válasza Geda hozzászólására (») Jún 10, 2010 /
 
Nézem a nyákot ahova forrasztottad az induktivitást:
- Miért nem a helyére forrasztottad, még ha a panel túloldalán is?
- Ahova most forrasztottad az egyik lábat, az alatt a tantál kondi lába van (ha jól látom), az nem biztos hogy tolerálja a forrasztgatást (vagy vissza is tolódott a tantál lába, így bizonytalanná válhatott az érintkezés, mondod ütögetésre érzékeny), a tantál másik lába sincs szépen forrasztva...
- Valószínű nem ez az oka, de a gyantamaradékokat le kellene takarítani, érzékeny helyeken úgy általában problémát okozhat.

Milyen készülékházad van, az ilyen induktivitás érzékeny a fémek közelségére, megnő a vesztesége.
(#) Geda válasza p_istvan hozzászólására (») Jún 10, 2010 /
 
Szia István!

Bocs, de az előbb elfelejtettem, hogy mint írtam az a legfurcsább, hogy kikapcs-bekapcs után akár 4 ohmot is mászik Re értéke. Ki és bekapcs között csak pár másodperc telik el. ezt nem tudom ésszel felérni, mi okozhatja. Eredeti helyén is ez a helyzet. Azért tettem ide, hogy ne forrasszam szét a panelt. Ház műanyag, olyan, szinte mint az eredeti, csak egy kicsit kisebb.
Tantálnak sajnos ilyen rövid a lába, nem tolódott vissza, de a kontakt jó. Lemosom a nyákot, ne legyen gyantás. Megpróbálok másik tantálokat, hátha változik valami.

Üdv: Robi
(#) Geda válasza p_istvan hozzászólására (») Jún 10, 2010 /
 
Sziasztok!

Megoldottam a problémát. Köszönöm sz irányomba mutatott türelmed és segítséged!
Hogy más is okuljon a hibából, ezért leírom, hogy mi volt a gond. Ha valakinek olyan hibája lenne, hogy Uesr0 értéke tág határok között mászkál, Re értéke folyamatosan csökken, akkor érdemes körülnézni az üzemmód kapcsoló környékén. A kapcsoló lábait újra forrasztottam és az ónt továbbfuttattam a fólián a vezetősávokon. Nagyítóval ugyan nem láttam hibát, de valószínű, hogy a fólián repedés lehetett, mert azóta stabil lett a műszer. nem mászik el Re és Uesr0 is stabilan 108mV, ha az induktivitás a helyén van. Ha áteszem a fólia oldalra, akkor 200 felett van.

Még egyszer köszönöm mindenkinek a segítséget, most már boldog vagyok!

Üdv: Geda
(#) lajos1969 válasza lajos1969 hozzászólására (») Jún 14, 2010 /
 
Kapott egy új dobozt a műszerem.
(#) denon888 válasza lajos1969 hozzászólására (») Jún 14, 2010 /
 
Ez nagyon jó!
Mégis hogyan csináltad?
(#) lajos1969 válasza denon888 hozzászólására (») Jún 14, 2010 /
 
Szürke öntapadós fólia, lézernyomtató, átlátszó öntapadós fólia. Dobozhoz 1.5mm-es nyák lemez/forrasztva/. Az öntapadós fóliára kinyomtattam az előlapot amit sprint layout5.0-al terveztem majd az átlátszó fóliával leragasztottam az előlapot, majd ezt
ragasztottan a kész dobozra. A kijelzőnek és a kapcsolóknak a lyukakat ezután fúrtam ki/óvatosan/.
(#) patexati hozzászólása Jún 14, 2010 /
 
Sziasztok! Én is hasonlóan készítettem az előlapot csak én laminálófóliával. A kijelzőnél kel egy darab alul is mert úgy lesz szép!Bővebben: Link
(#) denon888 válasza lajos1969 hozzászólására (») Jún 14, 2010 /
 
Minden elismerésem. Én azt hittem alulemez.
(#) oregtamas0202 válasza lajos1969 hozzászólására (») Jún 14, 2010 /
 
Üdv Lajos !Esztétikus , szép munka. Öreg T
(#) IMi hozzászólása Júl 12, 2010 /
 
Sziasztok !
Elkészült már végre az LCM3 műszerem. Köszönet a kedves fórum társaknak ! Képek itt.
Pár adat a kalibráció során:
-V1.20 hex
-F0=480.4kHz
-Fcal=351.9kHz
-Re=0.259k ohm
-Uesr=122.3mV
-Fesr=88.4kHz
(#) Peticilin hozzászólása Aug 8, 2010 /
 
Sziasztok!

Egy kis segítséget szeretnék kérni.
KIT-ben vettem egy LCM3-as műszert és ellenállást nem tudok vele mérni. A többi funkciója működik a műszernek (bár ki tudja jól-e).
Ha az ellenállás mérő részét összezárom Rx= 1 és 3 mΏ között változik. Ha összezárom nem 0 Ώ-ot kellene mutatnia?
Meg az is furcsa,hogy kalibrálásnál Re-re 0.240 kΏ-ot ír.
Gondolom itt a bibi,de hol keressem a hibát.
Leírok még egy két adatot:

F0=476.0 kHz
Fcal=338.6 kHz
Re=0.240 kΏ

Várom segítségeteket.
Előre is köszi.
(#) l48 válasza Peticilin hozzászólására (») Aug 8, 2010 /
 
Szerintem a müszered teljesen jó. Ha visszaolvasol akkor minden aggályodra választ kapsz
(#) vargaf válasza l48 hozzászólására (») Aug 8, 2010 /
 
Ez a műszer nem ellenállásmérő, arra a célra ott vannak a digitális műszerek. Az ic-ESR mérésnél az 1-3 milliohm kijelzett érték a műszerzsinór "érintkezési hibája". Nehéz tökéletesen 0 ohm értékű zsinórt készíteni. Ha a fórumot tanulmányoztad volna a megépítés előtt, akkor ezt a kérdést nem tetted volna fel. Az általad leírt értékek jók, de fontosabb lett volna az Uesr értéke, mert az az ellenállásmérés érzékenységét jobban tükrözi.

Üdv.:

Feri
Következő: »»   67 / 188
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem