Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » LC mérő
Szia
Én csak ennyit találtam róla
Igen, szerintem ezt láttam én is, talán. De ez a rész nem tetszik, amit kiemeltem:
(ha ide az lenne írva, hogy HD44780 or equivalent, akkor tuti jó lenne. De ezt a samsungot nem ismerem, és félek, hogy más, mint kéne.)
A kijelző Samsung KS0070B vezérlőt tartalmaz ami kompatibilis a Hitachi HD44780 vezérlővel.
Köszönjük, akkor minden OK.
HDD: Ezek szerint jó lesz.
Köszönöm a segítséget vargaf és qvasz2 akkor bátran fel használom
Szerintetek 800.- az jó ár érte?
Üdv!
Működik rendesen az LMC3 műszerem, de van valami, ami egy kissé aggaszt. Uesr0 értéke 60- 83.1mV-ig változik, attól függően, hogy milyen tekercset teszek bele. Próbáltam cserélni a 33nF-ot is, de az sem segített. A többi értékem rendben van. Valaki tudna tanácsot adni, hogyan tornázzam feljebb az Uesr0 értékét. Úgy tudom ez a két alkatrész (100uH, 33nF) határozza meg. Köszönöm a válaszokat! Üdv: Geda
Szia
A megoldás érdekelne jó magamat is, mert én is ezzel a jelenséggel szenvedek
Fém vagy műanyag dobozban van a műszer?Én úgy segítettem magamon,hogy kivetten a 100uH tekercset az eredeti helyéről és a nyáklap hátuljára forrasztottam kb. 20-30 fokos szögben.Több tekercset is kipróbáltam,tekertem magam is,amelyikkel a legjobb volt,azt hagytam bent.Egy gyári 100uH értékűt szétbontottam,közben megszámoltam a meneteket és öttel többet tekertem rá s aztán próba,és így tovább.Tapasztalatom,hogy az Uesr0 akkor lett jó s az 1 ohm/1% ellenállást is jól méri,ehhez legalább 120mV kellet nekem az 1,06 variációhoz.Én a képen látható kondenzátort társítottam a tekercshez,így lett a legjobb.
ŐŐ, ha 5 el több menetet tekersz rá, akkor az már nem 100uH nem ?
Vagy igen vagy nem,kísérlet,a gyári sem pontos értékű.A kondenzátorok között annyira nem variálhattam,annyi nincs,de a tekercset tudtam variálni.Eredmény,hogy a kezdeti 30 akárhány mV-ról a kondi cseréjével és a tekercs variálásával eljutottam 120mV-ra,nekem bejött,aztán mindenki maga tudja.
Szia Erdgab!
Kipróbáltam a módszered, mármint a tekercset hasonló módon forrasztottam be. Így 100 mV felett van picivel az Uesr0. Viszont van még egy hiba. Ha bekapcsolva van a műszer, akkor 3-4 perc múlva mikor újra ESR-t kalibrálok már csak 60-70 mV az Uesr0. Ez mi a franctól van? Elem új, tuti jó. Átmeneti ellenállás nem változik fizikailag, de ha össze van kötve a két kábel, akkor kijelzőn mászik el az érték.
Szervusz!
Az nem derült ki pontosan milyen kondit és induktivitást használsz... Idézet: Már többször írtam milyen kondi (és induktivitás) kell bele, ha az egyik alkalmatlant cseréled másik alkalmatlanra (és nincs javulás) az még nem bizonyíték arra, hogy máshol kell keresni a problémát! „Próbáltam cserélni a 33nF-ot is, de az sem segített.”
István már megelőzött,de Tőle függetlenül,én is kondira gyanakszom.Próbáltam többféle fizikai alakút,több gyártótól,vagy 6-8 darabot,míg végül a képen látható mellett döntöttem (valahonnan bontottam),most már az eredeti helyére van beforrasztva a kondi,a kép még a kísérletezés során készült.Nekem nem mászik el az Uesr0,pedig a napokban sokat mértem.Az induktivitás most is ott van mint a képen,de az is alakított,csak tettem rá zsugor csövet.A készülék egy aluminium lemezből hajlított dobozba van beépítve,kicsit elhúzza az induktivitást,de annyival fölé állítottam be (dobozból kivett állapot),hogy jó legyen,rá értem "játszani" vele.Érdekes volt,hogy a tekercs az eredeti helyén beforrasztva,az előlapra még nem rászerelt állapotban 157mV érték adódott (jegyzeteimre hagyatkozva) ,előlapra szerelve már csak 109-110mV lett,gondoltam jó lesz (1 ohm ellenállást 978m ohmra mért),de a dobozt összerakva meglepődtem,hogy már csak 82mV lett,ekkor kezdtem kísérletezni.Most,ha kiveszem a dobozból,közel 150mV az érték,de visszatéve leesik 120mV-ra,most az 1 ohm az 1 ohm.Próbálj rátekerni a tekercsre néhány menetet és néhány kondival próbáld meg,más ötletem nincs.
Bocsánatot kérek a sok szövegért!
Mivel elég sok szó esett erről a milivoltról, hát gondoltam megnézem, nálam mit mutat. Anno egységcsomagban vettem a műszert, semmit nem raktam hozzá magam ( pontosabban a PIC már nem a régi ). Fotókat is készítettem róla, amikből talán kideríthető, hogy milyen alkatrészek vannak beépítve.
Szoftver: 1.22 Indulási adatok: 493,4kHz / 354,5kHz Kalibrálási adatok: Re = 0,240 kOhm Uesr 0 = 140,3 mV Fesr = 92,5kHz
Szia István!
Csatoltam képet a 33nF-ról és a panelről benne az 1nF-okról. Az 1nF 1% polystyrene, a 33nF polipropilén. Csatoltam képet a panelról és a 100uH-ről is. Induktivitásom nincsen másik, csak szinte ugyan ilyen, de azzal is ez a helyzet. Egyéb adatok: Szoftver: 1.2 Indulási adatok: 475,1kHz / 340kHz Kalibrálási adatok: Re = 0,243 kOhm Uesr 0 = 40- 143,2 mV változik Fesr = 82,1kHz L és C kalibrálás után nagyon stabil, ha kikapcsolom hosszabb időre, vagy bekapcsolva marad, akkor is stabilan 0pF és 0 H. Ha ESR-t kalibrálok, akkor beáll 0- ra, de Uesr0 értéke tök változó fentebb leírtak között attól függően, milyen kedve van. Ha összezárva hagyom a kapcsokat, akkor Rx értéke folyamatosan megy - irányba. Ha ki és bekapcsolom, ismét összezárom, akkor Rx értéke mindig +1 és +4 ohm között van valahol. Ilyenkor ismét kalibrálás, beáll 0-ra és megy utána - irányba. Ez engem nagyon zavar és biztos, hogy nem helyes. Az átmeneti ellenállás stabil, mert próbáltam forrasztani is rövidzárba. Mi okozhatja ezt a hibát? miért csak az ESR mérés mászik el? Köszönöm a segítséget. Geda
Szervusz!
Az induktivitást honnan vetted? István
Szia!
HqVideo-tól COILM10/0.9/V8 a száma. Próbáltam az általad leírtat szerezni, de nem tudtam. Csak azért meg nem akarok rendelni, mert 1 db-kell. Vidéki vagyok. Próbáltam tekerni is, de azzal is ez volt a helyzet. Vettem ki PC tápból is, ott szekunder oldalon szűrnek 100uH-vel, de semmi változás. Azt még észrevettem, hogy nagyon érzékeny mechanikai behatásokra a szerkezet. ha kicsit megkocogtatom az oldalát, akkor Re értéke mászik fel le 1-2 Ohm-ot. Panelt átnéztem, minden jól be van forrasztva, nem kontaktos sehol, forraszhíd nincs. Üdv: Robi
Nézem a nyákot ahova forrasztottad az induktivitást:
- Miért nem a helyére forrasztottad, még ha a panel túloldalán is? - Ahova most forrasztottad az egyik lábat, az alatt a tantál kondi lába van (ha jól látom), az nem biztos hogy tolerálja a forrasztgatást (vagy vissza is tolódott a tantál lába, így bizonytalanná válhatott az érintkezés, mondod ütögetésre érzékeny), a tantál másik lába sincs szépen forrasztva... - Valószínű nem ez az oka, de a gyantamaradékokat le kellene takarítani, érzékeny helyeken úgy általában problémát okozhat. Milyen készülékházad van, az ilyen induktivitás érzékeny a fémek közelségére, megnő a vesztesége.
Szia István!
Bocs, de az előbb elfelejtettem, hogy mint írtam az a legfurcsább, hogy kikapcs-bekapcs után akár 4 ohmot is mászik Re értéke. Ki és bekapcs között csak pár másodperc telik el. ezt nem tudom ésszel felérni, mi okozhatja. Eredeti helyén is ez a helyzet. Azért tettem ide, hogy ne forrasszam szét a panelt. Ház műanyag, olyan, szinte mint az eredeti, csak egy kicsit kisebb. Tantálnak sajnos ilyen rövid a lába, nem tolódott vissza, de a kontakt jó. Lemosom a nyákot, ne legyen gyantás. Megpróbálok másik tantálokat, hátha változik valami. Üdv: Robi
Sziasztok!
Megoldottam a problémát. Köszönöm sz irányomba mutatott türelmed és segítséged! Hogy más is okuljon a hibából, ezért leírom, hogy mi volt a gond. Ha valakinek olyan hibája lenne, hogy Uesr0 értéke tág határok között mászkál, Re értéke folyamatosan csökken, akkor érdemes körülnézni az üzemmód kapcsoló környékén. A kapcsoló lábait újra forrasztottam és az ónt továbbfuttattam a fólián a vezetősávokon. Nagyítóval ugyan nem láttam hibát, de valószínű, hogy a fólián repedés lehetett, mert azóta stabil lett a műszer. nem mászik el Re és Uesr0 is stabilan 108mV, ha az induktivitás a helyén van. Ha áteszem a fólia oldalra, akkor 200 felett van. Még egyszer köszönöm mindenkinek a segítséget, most már boldog vagyok! Üdv: Geda
Kapott egy új dobozt a műszerem.
Ez nagyon jó!
Mégis hogyan csináltad?
Szürke öntapadós fólia, lézernyomtató, átlátszó öntapadós fólia. Dobozhoz 1.5mm-es nyák lemez/forrasztva/. Az öntapadós fóliára kinyomtattam az előlapot amit sprint layout5.0-al terveztem majd az átlátszó fóliával leragasztottam az előlapot, majd ezt
ragasztottan a kész dobozra. A kijelzőnek és a kapcsolóknak a lyukakat ezután fúrtam ki/óvatosan/.
Sziasztok! Én is hasonlóan készítettem az előlapot csak én laminálófóliával. A kijelzőnél kel egy darab alul is mert úgy lesz szép!Bővebben: Link
Minden elismerésem. Én azt hittem alulemez.
Üdv Lajos !Esztétikus , szép munka. Öreg T
Sziasztok !
Elkészült már végre az LCM3 műszerem. Köszönet a kedves fórum társaknak ! Képek itt. Pár adat a kalibráció során: -V1.20 hex -F0=480.4kHz -Fcal=351.9kHz -Re=0.259k ohm -Uesr=122.3mV -Fesr=88.4kHz
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni. KIT-ben vettem egy LCM3-as műszert és ellenállást nem tudok vele mérni. A többi funkciója működik a műszernek (bár ki tudja jól-e). Ha az ellenállás mérő részét összezárom Rx= 1 és 3 mΏ között változik. Ha összezárom nem 0 Ώ-ot kellene mutatnia? Meg az is furcsa,hogy kalibrálásnál Re-re 0.240 kΏ-ot ír. Gondolom itt a bibi,de hol keressem a hibát. Leírok még egy két adatot: F0=476.0 kHz Fcal=338.6 kHz Re=0.240 kΏ Várom segítségeteket. Előre is köszi.
Szerintem a müszered teljesen jó. Ha visszaolvasol akkor minden aggályodra választ kapsz
Ez a műszer nem ellenállásmérő, arra a célra ott vannak a digitális műszerek. Az ic-ESR mérésnél az 1-3 milliohm kijelzett érték a műszerzsinór "érintkezési hibája". Nehéz tökéletesen 0 ohm értékű zsinórt készíteni. Ha a fórumot tanulmányoztad volna a megépítés előtt, akkor ezt a kérdést nem tetted volna fel. Az általad leírt értékek jók, de fontosabb lett volna az Uesr értéke, mert az az ellenállásmérés érzékenységét jobban tükrözi.
Üdv.: Feri |
Bejelentkezés
Hirdetés |