Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » RIAA korrektor
 
Témaindító: Ghost Rider, idő: Aug 25, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   54 / 148
(#) Moszkvai válasza hangszoros hozzászólására (») Ápr 19, 2010 /
 
....hogy szubjektív dolgokon nem vitatkozom....
(#) hangszoros válasza Moszkvai hozzászólására (») Ápr 19, 2010 /
 
Na igy értem.
Bölcs dolog
(#) scooby_ válasza Moszkvai hozzászólására (») Ápr 26, 2010 /
 
Kíváncsivá tettél! Hangmintát kérhetek majd? Ha lehet ne a We are the world-öt,az már kicsit uncsi!
(#) Moszkvai válasza scooby_ hozzászólására (») Ápr 27, 2010 /
 
Oksi! Privibe küldöm.
(#) scooby_ válasza Moszkvai hozzászólására (») Ápr 27, 2010 /
 
Privátban lehet fájlt küldeni??
Ha szerencséd van 1-2 órára el tudsz kapni,nem igazán vagyok itthon. Nagyapám egyre rosszabb állapotban van,ma elvitték elfekvőbe,kómában van.
(#) velegiistvan hozzászólása Jún 14, 2010 /
 
Sziasztok!

Van egy rs-85-ös akai lemezjátszóm, amit eddig az ra6363-as cleómmal használtam. Két dolog miatt szeretnék hozzá korrektort venni:
1. Szerintem a rádió korrektora nem a legjobb minőségű, a magasak néha torzítanak, és nem mindig jönnek ki jól a hangszórón. Tudom régi a készülék, de hátha ki lehet belőle vmi jobbat hozni.

2. Lemezeim közül jópárat szeretnék digitalizálni, zaj- és sercegésmentesíteni amennyire lehet. A gond csak az, hogy a cleó alapból ad egy búgó hangot, ami sztem a 20-40 hz-es tartományba esik, olyan, mintha nem lenne letestelve a cucc. Bármilyen bemenetet használok, (legyen az tape, vagy phono), ez a brummogás mindig megvan, még akkor is, ha a hangerőpoti teljesen le van halkítva. Digizéskor meg fejhallgatóval való használatkor kicsit zavaró. Sztem nem non lehet már vele mit kezdeni, meg ha lehet is én egyedül biztos nem nyúlnék a készülékbe. Meg nem akarok az utólagos szűrésekkel bajlódni, ha nem muszáj. Gondolom egy riaa korrektor kevesebbet is fogyaszt, mint a cleó, ha pl. csak fejhallgatóval használnám a lemezjátszót.

Két kérdésem lenne:
1. Milyen korrektort érdemes a készülékhez venni?
Árban mire számítsak?
2. A lemezjátszó dokumentációjában azt írják, hogy kristályvezérelt fordulatszámszabályzása van. A szögsebesség ingadozásra pedig 0.05%-ot írnak. Sok lemeznél azonban mégis hallom, hogy mintha a gyári adatokhoz képest nem egyenletesen forogna a korong. Lehet ezen javítani vmit? Hogy lehet letesztelni, hogy mennyire egyenletes a forgás? Mert gondolom ez a probléma lemezfüggő is.

Előre is köszönök mindent.

Üdv!é
(#) NHGY válasza velegiistvan hozzászólására (») Jún 15, 2010 /
 
Idézet:
„Milyen korrektort érdemes a készülékhez venni?”


Pro-ject Phono Box 16900 Ft, Camdridge Audio 540P 17990 Ft, NAD PP2 24990 Ft. Hirtelen ezek jutnak eszembe. Több helyen kaphatók, akár a netről is beszerezhetők.
Amennyiben magad építed olcsóbban is megúszhatod.

Idézet:
„nem akarok az utólagos szűrésekkel bajlódni, ha nem muszáj”


A lemezzaj kiszűrését nem oldja meg a jobb minőségű korrektor sem. Ha zavar, vagy analóg szűröd, vagy a digitalizálás után vágod, erre minden program képes.

A lemezjátszód fordulatszámát a legegyszerübben stroboszkóppal ellenőrizheted.
A "nyávogást", ha nincs mérőlemezed "megfülelheted" egy hosszan lecsengő zongorahangot rögzített hanglemezen.
(#) velegiistvan válasza NHGY hozzászólására (») Jún 15, 2010 /
 
Sziasztok!

Köszönöm a gyors választ. Az utólagos szűréseken az erősítő adta búgás kiszűrésére gondoltam.

Üdv!
(#) CIROKL hozzászólása Jún 16, 2010 /
 
Egy kis délutáni elfogalatság képpen , összekalapáltam egy RIAA korrektort . Ezt a Moszkvai kolléga ötlete alapján után építettem . Csak össze van még rakva de még a hangját nem hallottam ,már nem volt hangulatom a bakelit lemezjátszót beüzemelni . Holnap , holnap után valószinű meghallgatom mit produkál ?
Erről a kapcsolásról lenne szó!
(#) scooby_ válasza CIROKL hozzászólására (») Jún 19, 2010 /
 
Ezt én is összeraktam Moszkvai nyákja alapján. Szól-szól,de a HFM1 számomra még mindig etalonnak számít! Nekem annyira nem jött be a hangja,lehet hogy csak azért mert nem tápláltam meg rendesen(6VDC). Egyébként állítólag sokat számít mekkora feszültséget adsz neki,szigorúan 12V-ról jók a mélyek. Az enyém valahogyan tönkretette a hangszedőmet,és az IC-k is tönkrementek. Van még két darab ilyen IC-m,de még egy hangszedőt nem akarok rááldozni.
Ezekkel az IC-kkel lehetne jól megoldani a TL074-es korrektort. Elég gyors,és igen zajmentes.
(#) CIROKL válasza scooby_ hozzászólására (») Jún 20, 2010 /
 
Hát ez a RIAA annyira nem jött be hogy már nincs is meg .Az én véleményem szerint használhatatlan
(#) CIROKL válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Jún 20, 2010 /
 
De a működésével nincs gond , még a hangzása is jó csak csupán az alapzaj ami nem elviselhető .Előre bedobozoltam ezért már nincs mit módolni rajta így ebben a formában nekem használhatatlan át lett alakitva fejhallgató erősítőnek ott nem erősít szinte semmit az íc és így az alapzaj is rendben van
(#) bgsf válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Jún 20, 2010 /
 
Szia! Ez csak egy sima fejhallgató erősítő! Nem korrektor.
De ha egy korrekciós tagot teszel a visszacsatolásba, akkor lesz egy korrektorod!
(#) CIROKL válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Jún 20, 2010 /
 
A becsatoló itt az kimaradt ! arra semmi szükség . Ja a dobozolás maradt a panel is és egy pici alkatrész cserével máris más lett
(#) scooby_ válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Jún 22, 2010 /
 
Igazad van! Ez tette tönkre a hangszedőmet.
Már majdnem kész vagyok a TL074-es passzív korrektorral,a fene vinné el hogy az 1µF fólia kondi 7.5mm-es méretű,és nem 5mm-es,a visszacsatolásnál nem fért el,így a fóliaoldalra kellett tennem fektetve,ráadásul két 11k-s ellenállást nem is kaptam meg hozzá. Holnap mehetek vissza a(sarokra)boltba,de akkor legalább megveszem a csöves korrektorhoz is a nagyfesz kondikat!
(#) Moszkvai válasza scooby_ hozzászólására (») Jún 23, 2010 /
 
Idézet:
„Igazad van! Ez tette tönkre a hangszedőmet.”

Nekem azt mondtad, hogy rossz helyre kötötted a tápot.
Cirokl-nak: A korrektor nem szeretik, ha a közelben trafó van. Nekem a két dobozon keresztül is belehallatszik a tafó búgása. Ha távolabb teszem tőle a tápot akkor megszűnik. Ezt a minap vettem észre. A talira majd elviszem, ott meghallgatható.
(#) Moszkvai válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Jún 23, 2010 /
 
Próbáltam kondivak is de valamiért nem tettszett a hangja, ezért kivettem. Aztán a stabtáp
mellett maradtam./RIAA/ Valahol írtam talán, ha nem akkor most írom, hogy +-12 volt kell neki nem elég a +-6. Másképp szól már +-15 voltnál is.
(#) CIROKL válasza Moszkvai hozzászólására (») Jún 23, 2010 /
 
Trafó zúgásról nem is volt szó ? Nekem a RIAA korrektor alapzajával volt gondom ,nagyon zajos ennyi semmi más gond nem volt vele , még szépen is szól egyébként.
(#) Moszkvai válasza CIROKL hozzászólására (») Jún 23, 2010 /
 
Rendben, akkor nem tudok hozzá szólni.
(#) scooby_ válasza Moszkvai hozzászólására (») Jún 24, 2010 /
 
Utána megnéztem,nem kötöttem fordítva,az IC-k is jók voltak. :no: Egyszerűen valamekkora feszültséget küldött a bemenetre a hangszedőnek és gyakorlatilag megsemmisítette a tekercseket benne.
CIROKL-nak: Én Moszkvai nyákját újrarajzoltam,és aszerint építettem meg,gyakorlatilag ugyan az a nyák mint az övé,és nem volt gond az alapzajra. Mondjuk nekem csak 6V volt rákötve,ezért is mászhatott el az offset. Ez az én hibám volt,tudhattam volna!
(#) scooby_ válasza Moszkvai hozzászólására (») Jún 25, 2010 /
 
Csináltam 1-2 képet a TL074-ről. Ma találtam 1µF tantált,pont bele fért,így már csak 2 12k-s ellenállást kell vennem,és mehet is dobozolásra,utána a találkozóra teszteléshez. Abban nem vagyok biztos,hogy CHZ-nél a doboz földelés az a védőföldelést jelenti. Én rákötöttem,de sikítsatok ha nem szabad rákötni. A védőföldet a testtől egy 100nF-os kerámiakondi és egy 4,7ohm-os ellenállás választja el.
(#) CHZ válasza scooby_ hozzászólására (») Jún 26, 2010 /
 
Azt a pontot a doboz vázához kösd .
Kerámia kondikat kivenném , MKP , csillám , vagy más fólia kondikat kéne bettenni , kerámia ebben a pozícióban nem nyerő (nagyon rossz választás ).
(#) scooby_ válasza CHZ hozzászólására (») Jún 26, 2010 /
 
Igen,ezt tudom,de mást nem kaptam. Majd megnézem a másik boltban hátha ott kapok fólia vagy esetleg tantál kondikat.
(#) scooby_ hozzászólása Jún 26, 2010 /
 
Már régóta nézegetem EZT a videót,ennek a korrektornak tényleg nagyon szép hangja van. A videó alatt volt egy link,és ott a képek közt ráleltem a kincset érő riaa korrektorra. Nem is nehéz kapcsolás,csövet viszont szerintem annál nehezebb bele szerezni. Képként felraktam a kapcsolást.
(#) scooby_ válasza scooby_ hozzászólására (») Jún 26, 2010 /
 
A cső beszerezhetőségével kapcsolatban nagyot tévedtem,ECC83 ami 12AX7-nek megfelel. Ami van is itthon!
(#) sturbi válasza scooby_ hozzászólására (») Jún 27, 2010 /
 
Azért nekem komoly kétségeim vannak ezzel a korrektorral kapcsolatban, főleg külső egységként megépítve. Igencsak nagy bemeneti impedanciájú erősítő kell utána, már az átjátszókábel is belefojtja a hangot szerintem, tápfeszültséggel is problémák vannak, ha fél mA-al számolok csak csőfelenként 60 V körüli táp jön ki az ECC 83-nak, kicsike kimeneti feszültsége van kizárt, hogy egy mai vonali szintet meghajtson, szerintem valami régi 30-100 mV-os rádióbemenethez készült.
(#) CHZ válasza scooby_ hozzászólására (») Jún 27, 2010 /
 
Nem nevezném kincset érőnek , ez egy minimalista korrektor és ezért sok hiányossággal ..
sturbi részletesen leírta ezeket .
(#) Moszkvai válasza scooby_ hozzászólására (») Jún 28, 2010 /
 
Szépen megcsináltad! Lesz egy pár korrektor amit majd meghallgatunk.
(#) scooby_ válasza Moszkvai hozzászólására (») Jún 29, 2010 /
 
Ha addigra bedobozolom. A HFM1-nek is marad valószínűleg a lyukas tetejű PC táp dobozként,ezt kapta ideiglenes doboznak. Aztán majd veszek neki valami értelmes dobozt,és lekerül a szekrénybe. A TL074-be nem kaptam még mindig 100nF-os fóliakondit,így maradtak benne a kerámiák.Remélem nem lesz gond belőle. Hogy mibe rakjam,az még nagy kérdés. Tegnap előtt megcsináltam a trafóját is,Valamint a HFM1 is szebb tápot kapott és új 30V-os trafót! Ha Pioneer ott lesz a találkozón szólni kell neki,hogy rossz a tápnyákja amit közzétett itt a fórumon! Aztán NAGGYON lassan épülget a csöves riaa is,gyakorlatilag olyan lassan hogy azóta nem is foglalkoztam vele amióta az ellenállásait beültettem.
(#) Pioneer válasza scooby_ hozzászólására (») Jún 29, 2010 /
 
Szia!
Őő... konkrétan hol hibás a nyák?
Következő: »»   54 / 148
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem