Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » RIAA korrektor
Témaindító: Ghost Rider, idő: Aug 25, 2006
....hogy szubjektív dolgokon nem vitatkozom....
Na igy értem.
Bölcs dolog
Kíváncsivá tettél! Hangmintát kérhetek majd? Ha lehet ne a We are the world-öt,az már kicsit uncsi!
Privátban lehet fájlt küldeni??
Ha szerencséd van 1-2 órára el tudsz kapni,nem igazán vagyok itthon. Nagyapám egyre rosszabb állapotban van,ma elvitték elfekvőbe,kómában van.
Sziasztok!
Van egy rs-85-ös akai lemezjátszóm, amit eddig az ra6363-as cleómmal használtam. Két dolog miatt szeretnék hozzá korrektort venni: 1. Szerintem a rádió korrektora nem a legjobb minőségű, a magasak néha torzítanak, és nem mindig jönnek ki jól a hangszórón. Tudom régi a készülék, de hátha ki lehet belőle vmi jobbat hozni. 2. Lemezeim közül jópárat szeretnék digitalizálni, zaj- és sercegésmentesíteni amennyire lehet. A gond csak az, hogy a cleó alapból ad egy búgó hangot, ami sztem a 20-40 hz-es tartományba esik, olyan, mintha nem lenne letestelve a cucc. Bármilyen bemenetet használok, (legyen az tape, vagy phono), ez a brummogás mindig megvan, még akkor is, ha a hangerőpoti teljesen le van halkítva. Digizéskor meg fejhallgatóval való használatkor kicsit zavaró. Sztem nem non lehet már vele mit kezdeni, meg ha lehet is én egyedül biztos nem nyúlnék a készülékbe. Meg nem akarok az utólagos szűrésekkel bajlódni, ha nem muszáj. Gondolom egy riaa korrektor kevesebbet is fogyaszt, mint a cleó, ha pl. csak fejhallgatóval használnám a lemezjátszót. Két kérdésem lenne: 1. Milyen korrektort érdemes a készülékhez venni? Árban mire számítsak? 2. A lemezjátszó dokumentációjában azt írják, hogy kristályvezérelt fordulatszámszabályzása van. A szögsebesség ingadozásra pedig 0.05%-ot írnak. Sok lemeznél azonban mégis hallom, hogy mintha a gyári adatokhoz képest nem egyenletesen forogna a korong. Lehet ezen javítani vmit? Hogy lehet letesztelni, hogy mennyire egyenletes a forgás? Mert gondolom ez a probléma lemezfüggő is. Előre is köszönök mindent. Üdv!é
Idézet: „Milyen korrektort érdemes a készülékhez venni?” Pro-ject Phono Box 16900 Ft, Camdridge Audio 540P 17990 Ft, NAD PP2 24990 Ft. Hirtelen ezek jutnak eszembe. Több helyen kaphatók, akár a netről is beszerezhetők. Amennyiben magad építed olcsóbban is megúszhatod. Idézet: „nem akarok az utólagos szűrésekkel bajlódni, ha nem muszáj” A lemezzaj kiszűrését nem oldja meg a jobb minőségű korrektor sem. Ha zavar, vagy analóg szűröd, vagy a digitalizálás után vágod, erre minden program képes. A lemezjátszód fordulatszámát a legegyszerübben stroboszkóppal ellenőrizheted. A "nyávogást", ha nincs mérőlemezed "megfülelheted" egy hosszan lecsengő zongorahangot rögzített hanglemezen.
Sziasztok!
Köszönöm a gyors választ. Az utólagos szűréseken az erősítő adta búgás kiszűrésére gondoltam. Üdv!
Egy kis délutáni elfogalatság képpen , összekalapáltam egy RIAA korrektort . Ezt a Moszkvai kolléga ötlete alapján után építettem . Csak össze van még rakva de még a hangját nem hallottam ,már nem volt hangulatom a bakelit lemezjátszót beüzemelni . Holnap , holnap után valószinű meghallgatom mit produkál ?
Erről a kapcsolásról lenne szó!
Ezt én is összeraktam Moszkvai nyákja alapján. Szól-szól,de a HFM1 számomra még mindig etalonnak számít! Nekem annyira nem jött be a hangja,lehet hogy csak azért mert nem tápláltam meg rendesen(6VDC). Egyébként állítólag sokat számít mekkora feszültséget adsz neki,szigorúan 12V-ról jók a mélyek. Az enyém valahogyan tönkretette a hangszedőmet,és az IC-k is tönkrementek. Van még két darab ilyen IC-m,de még egy hangszedőt nem akarok rááldozni.
Ezekkel az IC-kkel lehetne jól megoldani a TL074-es korrektort. Elég gyors,és igen zajmentes.
Hát ez a RIAA annyira nem jött be hogy már nincs is meg .Az én véleményem szerint használhatatlan
De a működésével nincs gond , még a hangzása is jó csak csupán az alapzaj ami nem elviselhető .Előre bedobozoltam ezért már nincs mit módolni rajta így ebben a formában nekem használhatatlan át lett alakitva fejhallgató erősítőnek ott nem erősít szinte semmit az íc és így az alapzaj is rendben van
Szia! Ez csak egy sima fejhallgató erősítő! Nem korrektor.
De ha egy korrekciós tagot teszel a visszacsatolásba, akkor lesz egy korrektorod!
A becsatoló itt az kimaradt ! arra semmi szükség . Ja a dobozolás maradt a panel is és egy pici alkatrész cserével máris más lett
Igazad van! Ez tette tönkre a hangszedőmet.
Már majdnem kész vagyok a TL074-es passzív korrektorral,a fene vinné el hogy az 1µF fólia kondi 7.5mm-es méretű,és nem 5mm-es,a visszacsatolásnál nem fért el,így a fóliaoldalra kellett tennem fektetve,ráadásul két 11k-s ellenállást nem is kaptam meg hozzá. Holnap mehetek vissza a(sarokra)boltba,de akkor legalább megveszem a csöves korrektorhoz is a nagyfesz kondikat! Idézet: „Igazad van! Ez tette tönkre a hangszedőmet.” Nekem azt mondtad, hogy rossz helyre kötötted a tápot. Cirokl-nak: A korrektor nem szeretik, ha a közelben trafó van. Nekem a két dobozon keresztül is belehallatszik a tafó búgása. Ha távolabb teszem tőle a tápot akkor megszűnik. Ezt a minap vettem észre. A talira majd elviszem, ott meghallgatható.
Próbáltam kondivak is de valamiért nem tettszett a hangja, ezért kivettem. Aztán a stabtáp
mellett maradtam./RIAA/ Valahol írtam talán, ha nem akkor most írom, hogy +-12 volt kell neki nem elég a +-6. Másképp szól már +-15 voltnál is.
Trafó zúgásról nem is volt szó ? Nekem a RIAA korrektor alapzajával volt gondom ,nagyon zajos ennyi semmi más gond nem volt vele , még szépen is szól egyébként.
Rendben, akkor nem tudok hozzá szólni.
Utána megnéztem,nem kötöttem fordítva,az IC-k is jók voltak. :no: Egyszerűen valamekkora feszültséget küldött a bemenetre a hangszedőnek és gyakorlatilag megsemmisítette a tekercseket benne.
CIROKL-nak: Én Moszkvai nyákját újrarajzoltam,és aszerint építettem meg,gyakorlatilag ugyan az a nyák mint az övé,és nem volt gond az alapzajra. Mondjuk nekem csak 6V volt rákötve,ezért is mászhatott el az offset. Ez az én hibám volt,tudhattam volna!
Csináltam 1-2 képet a TL074-ről. Ma találtam 1µF tantált,pont bele fért,így már csak 2 12k-s ellenállást kell vennem,és mehet is dobozolásra,utána a találkozóra teszteléshez. Abban nem vagyok biztos,hogy CHZ-nél a doboz földelés az a védőföldelést jelenti. Én rákötöttem,de sikítsatok ha nem szabad rákötni. A védőföldet a testtől egy 100nF-os kerámiakondi és egy 4,7ohm-os ellenállás választja el.
Azt a pontot a doboz vázához kösd .
Kerámia kondikat kivenném , MKP , csillám , vagy más fólia kondikat kéne bettenni , kerámia ebben a pozícióban nem nyerő (nagyon rossz választás ).
Igen,ezt tudom,de mást nem kaptam. Majd megnézem a másik boltban hátha ott kapok fólia vagy esetleg tantál kondikat.
Már régóta nézegetem EZT a videót,ennek a korrektornak tényleg nagyon szép hangja van. A videó alatt volt egy link,és ott a képek közt ráleltem a kincset érő riaa korrektorra. Nem is nehéz kapcsolás,csövet viszont szerintem annál nehezebb bele szerezni. Képként felraktam a kapcsolást.
A cső beszerezhetőségével kapcsolatban nagyot tévedtem,ECC83 ami 12AX7-nek megfelel. Ami van is itthon!
Azért nekem komoly kétségeim vannak ezzel a korrektorral kapcsolatban, főleg külső egységként megépítve. Igencsak nagy bemeneti impedanciájú erősítő kell utána, már az átjátszókábel is belefojtja a hangot szerintem, tápfeszültséggel is problémák vannak, ha fél mA-al számolok csak csőfelenként 60 V körüli táp jön ki az ECC 83-nak, kicsike kimeneti feszültsége van kizárt, hogy egy mai vonali szintet meghajtson, szerintem valami régi 30-100 mV-os rádióbemenethez készült.
Nem nevezném kincset érőnek , ez egy minimalista korrektor és ezért sok hiányossággal ..
sturbi részletesen leírta ezeket .
Szépen megcsináltad! Lesz egy pár korrektor amit majd meghallgatunk.
Ha addigra bedobozolom. A HFM1-nek is marad valószínűleg a lyukas tetejű PC táp dobozként,ezt kapta ideiglenes doboznak. Aztán majd veszek neki valami értelmes dobozt,és lekerül a szekrénybe. A TL074-be nem kaptam még mindig 100nF-os fóliakondit,így maradtak benne a kerámiák.Remélem nem lesz gond belőle. Hogy mibe rakjam,az még nagy kérdés. Tegnap előtt megcsináltam a trafóját is,Valamint a HFM1 is szebb tápot kapott és új 30V-os trafót! Ha Pioneer ott lesz a találkozón szólni kell neki,hogy rossz a tápnyákja amit közzétett itt a fórumon! Aztán NAGGYON lassan épülget a csöves riaa is,gyakorlatilag olyan lassan hogy azóta nem is foglalkoztam vele amióta az ellenállásait beültettem.
Szia!
Őő... konkrétan hol hibás a nyák? |
Bejelentkezés
Hirdetés |