Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » RIAA korrektor
Témaindító: Ghost Rider, idő: Aug 25, 2006
Próbáltad H.ZS.-t elérni, én az Ő tranzisztorpáraiból építkeztem. A HQ-ról meg úgy tudom, náluk helyben lehet válogatni, ha valamelyik pesti fórumtárs amúgy is járna náluk megkérhetnéd...
Sziasztok!
Most vettem egy Philips 308-as gyulut és szeretnék hozzá egy korrektort (még csak ismerkedem ezzel a világgal, de nagyon tetszik ez az LP-s életérzés.. ) Valaki tud abban segíteni, hogy Pesten hol lehet RIAA korrektort venni emberi árban? Vagy, ha van valakinek egy megépített kész kapcsolás, akkor szívesen megvenném.. Bármilyen megoldás érdekel Üdv: Zoli (bonyhádi fórumtárs esetleg? )
Szerintem zárlatos tranyókat nem vehettél , valami más probléma lehet , paraméterei lehetnek gyengébbek , de totál rossz nem szokott lenni . Esetleg rossz lábkiosztással bekötötted , vagy rosszul méred .
Hfe mérésnél ha más lábkiosztással dugtam be attól is tönkremehetett? Beültetve nemvolt, mástól nem mehetett tönkre.
Sajnos nincs most felesleges korrektorom.
DMM (hfe) nem teheti tönkre , ha más módszerrel mértél esetleg ..
Szia!
Hát, hogy holt tudsz venni jót olcsón arra nincs ötletem. Amiket láttam azokra meg nem tudok mit mondani, mert nem hallottam. 6-7000Ft-ért láttam legolcsóbban összeszerelve. Kittben kb. a fele. Itt a fórumon többen is építettünk több fajtát az egyszerűbbtől a bonyolultabbakig. Ha szánsz rá egy kis időt és visszaolvasol talán talász olyat ami megfelelne. Milyen összeget szánnál rá?
Máshogy nem mértem, és még beültetve se volt.
ezt és ezt néztem eddig..
mivel csak most ismerkedem ezekkel a dolgokkal, ezért fogalmam sincs, hogy ezek hogy szólnak illetve, ha mondjuk szánok rá kicsit többet, akkor mennyivel kapok jobbat? Vagy inkább kezdésnek ezek az egyszerűbbek az ajánlottak? Ilyen bedobozolt csilli-villi 6-8 ezres cuccokat nem szeretnék venni.. Azt meg nem tudom, hogy milyen hangszedőm van, mert ha jól olvastam a dolgokat, akkor az sem mindegy, hogy milyen fajta.. (bár nekem biztos az egyszerűbb van..)
Egy komolyabb IC-s korrektorra szerencsére nem is kell olyan sokat költeni. Mint azt már sokszor említettük ezekkel a kitekkel az a gond hogy a kimenetük nem jól terhelhető. Kicsit hosszabb vezeték és már is veszít az erősítéséből vagy épp a hangja lesz rosszabb. Az oldalon közzétett CHZ mester egy egyszerű passzív korrektort TL074-gyel,avval érdemes próbálkozni. A stabilizált tápját is rátervezte,és csak a trafót kell bekötni neki és már szól is. Felrakom neked még egyszer,én így építettem meg.
Szerbusz ha mindenképpen venni akarsz akkor ki kéne találni melyiket szeretnéd van többféle megoldású, pl:
http://www.urbanelektronika.hu/ 2900Ft de készen is meg lehet venni vagy http://bajielektronika.dunaweb.hu/ itt is jó fajta a korrektor de ez Vácon van de postán megoldható 900Ft a kitt de készen is meg lehet vásárolni.
Urbánnál a nyák a drága. Nézd meg mennyibe kerülnek. Tizedéből kijön, ha maga maratja az ember.
Van valami pozitív fejlemény a 2SC1775A-E tranyokkal kapcsolatban?
Semmi. Sajnos. HQ-tól sem válaszoltak.
Na végre sikerült tranyókat szerezni. Kész is lett, de sajnos van egy kellemes földhurkom, amit nem sikerült kiűzni belőle...
Ennyire kis jelek erősítésénel a földhurokra különösen ügyelni kell. CHZ mester NYÁK-terve alapján építetted? Azt többen próbálták és sikerrel. Nálam egy kevéssé szép megoldás született, bár talán rövidebb földvezetékekkel. (Mentségemre legyen mondva: amikor készült, még nem volt szerencsém ismerni CHZ mestert és munkáit.)
A lemezjátszó földelőcsavarját (ide csatlakozik a kar földelése) egy rövid vezetékkel össze kell kötni az MC erősítő fémházával (ahová meg annak a közös földpontja csatlakozik). Nálam enélkül még a Bartók rádió is bejött, ha a fémkarhoz hozzáértem...
Neked a Hiraga fém háza rávan kötve a hálózati védőföldre? Én most első körbe nem kötöttem rá, lehet ettől van. Ha hazaértem kipróbálóm.
Nem közvetlen. A csöves korrektor tápjának fémháza (ez külön doboz) van összekötve a csatlakozón keresztül a hálózati védőfölddel. Ennek a földpontjához van lekötve az MC erősítő fémháza is.
Sajnos nemigazán akar megszűnni a földhurok. Képen mellékelem a kábelezést. Ha valakinek esetleg van tippje mitől lehet az ne kíméljen :S
Udv,
Ha a rajzod alapjan minden keszulekbe be van kotve a halozati vedofold ugy, hogy a keszulekhazhoz es a jelfoldhoz is hozza van kotve akkor oriasi foldhurkok alakultak ki nalad ... nem csoda ha mindenfele halozati eredetu zaj bekerul a rendszerbe. Azt ajanlom sehova ne kosd be a halozati vedofoldet, teljesen felesleges (es nem is szabad!) ha kettos szigetelesu keszulekeket epitesz (marpedig audio keszuleket inkabb kettos szigetelesure erdemes kialakitani).
Ha csöves cuccot használ az ember, több szempontból sem árt a készülékházat összekötni a védőfölddel.
A jelföld hozzákötése a fémházhoz pedig történhet a mellékelt módon (A diódahíd helyett két szembefordított BY133-at használok). Nálam így nem alakult ki a földhurok. A rajzon valóban úgy tűnik, mintha minden duplán kapná meg a földelést, így persze ott lesz a "leghangosabb" a hurok, ahol a legtöbbet erősítünk rajta... Idézet: „...több szempontból sem árt a készülékházat összekötni a védőfölddel.” Az eletvedelmi szemponton kivul milyen mas szempont(ok) szerint lenne erdemes a vedofoldet a keszulekhazra kotni? Ezt azert kerdezem, mert az eletvedelmi szerepen kivul en csak egyetlen indokbol hasznalnam (es hasznalom is) a vedofoldet, de akkor se kotom sem a keszulekhazhoz, sem a gyengearamu reszek fold pontjahoz (jelfoldhoz).
Megpróbálok akkor ezzel eljátszani. Igazából a házban nincs is védőföld kötve (70es években épült) úgyhogy nagy kárt nem teszek ha kikötöm a csatlakozóknál.
Nagy kart akkor sem tennel ha be lenne kotve a vedofold a fali aljzatba A foldhurok igy is ugy is kialakul az eloszton keresztul mert abban (gondolom) van vedofold vezetek. Azon a vezeteken alakul ki a hurok...
Leragasztottam mindegyik készülék dugóján a földelést, a zaj valamivel kisebb lett de még mindig nagyon hangosan búg.(100Hz körüli frekin)
Namind1, majd lesz valami, nem akarom jobban szét offolni a témát.
Kép alapján azt feltételezem , hogy nem hagytad meg a GND teljes fóliáját . Eredetileg így néz ki a nyák GND-je : Bővebben: Link
Igen, tudom, de lekellett szedjem, mert kézzel rajzoltam át a nyákot, és úgy már túl bonyolult lett volna.
Közbe még kísérleteztem: Ha lekapcsolom a 220at akkor megszűnik a búgás. Úgyhogy lehet mégse földhurok lesz. Az elkokra gyanakszom. 6800µF elkokat tettem a tápba, és a tápfesz nem akar 5V fölé menni. Mikor összeraktam a tápot akkor is kellett neki 1 nap mire a terheletlen feszültségek beálltak olyan 8,5V ra a táp kimeneten. Ha rákötöm a Hiragát, leesik 5V-ra. Próbáltam a tápba ellenállásokat cserélgetni kisebbre, de ha bármit is módosítok rajta, akkor már nemtudom egyformára állítani a feszeket. Létezhet ilyen hogy az elkok ennyire beterhelnének? (nagy lenne a szivárgási áramuk?)
Az alábbi tápot csináltam meg hozzá. Annyi a változtatás, hogy nem 4700µF elkok vannak benne, hanem 6800uF.
Terheletlenül az első elkokon +-10V ot mérek.
Az alacsonyabb tápfeszültség nem lehet a hiba forrása. A leírásod alapján egyértelmüen földhurok.
Úgy hogy nincs védőföld a konnektorban, nem sok értelme van a védőföldes zsinorokon a hálózati elosztónál a testpontokat összekötni, hiszen nem ez a legalacsonyabb potenciálú pont amihez érdemes "lehúzni". Lamalasnak némiképpen ellentmondva, nálam ha csak a jelföldhöz kötöm le a csöves korrektor fémházát, és nem kötöm az egészet egy közös alacsonyabb potenciálú pontra (családi ház saját védőföldelése) akkor pluszban élvezhetem a Bartók rádió adásait... |
Bejelentkezés
Hirdetés |