Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LC mérő
 
Témaindító: jocoka, idő: Jan 22, 2007
Lapozás: OK   79 / 188
(#) (Felhasználó 5823) válasza gerenk hozzászólására (») Feb 13, 2011 /
 
Szia!

1.2-est kéri mindenki! Stabil és úgyl átszik az átlag felhasználó megvan az extrák nélkül!

Leiszt Jani
(#) (Felhasználó 5823) válasza (Felhasználó 5823) hozzászólására (») Feb 13, 2011 /
 
A kondikról annyit, hogy a Farnelltől vásárolt 1%-os kondik 30%-a hozza a +-1pf-ot az 1000pf-hoz! Ezt adom C9-nek a fentmaradók 996 és 1007pf között mozognak ez megy C10-nek!

Leiszt Jani

Korábban szó volt az ellenállásmérésről, én 10 db PIC-nél a 25Ohm-os (kb.) max mérési tartományt találtam, ebből 22Ohm-ig pontosnak mondható! És tapasztalatom szerint (hangsúlyozom 10db-nál) ezen a PIC csere nem változtat!
(#) gerenk válasza (Felhasználó 5823) hozzászólására (») Feb 13, 2011 /
 
Köszi a segítséget.

Üdv gerenk
(#) Ferkógyerek válasza jano36 hozzászólására (») Feb 13, 2011 /
 
Szia!
Ezt a módszert alkalmaztam a régi LC mérőmnél. Ott nem lehetett szoftverből módosítani a kondi értékét. Egy pár pikos SMD van párhuzamosítva vele.
De mivel itt van rá mód, jobbnak láttam a szoftveres állítást.
Amúgy már sikerült átírnom az égetővel az EEPROM tartalmát, így teljesen pontos lett a műszer.
(#) abcdabcd válasza jano36 hozzászólására (») Feb 13, 2011 /
 
Janó! Azt szeretném megkérdezni, hogy milyen fajta trimmert használsz a műszeredben? Lég/fólia/kerámia vagy milyen fajtát?
(#) jano36 válasza abcdabcd hozzászólására (») Feb 14, 2011 /
 
Fólia
(#) abcdabcd válasza jano36 hozzászólására (») Feb 14, 2011 /
 
Köszönöm!
(#) Ferkógyerek hozzászólása Feb 14, 2011 /
 
Ma készre szereltem az LCM3-as műszert, a bedobozolás is többé-kevésbé sikerült. Nagyon jól működik az összes funkciója. Mégegyszer köszönet a szerzőknek a remek műszerért.
(#) elektromos válasza p_istvan hozzászólására (») Feb 14, 2011 /
 
Szia István!
Nem tudom, hogyan kell hitelesíteni az ESR mérő részt. 1.34-es progit használom, mert ennek jobb az ESR mérő része. Ha lehitelesítem úgy, hogy a külső mérő kábel rajta van, akkor a kábellel jó az ESR érték. Mikor leveszem az ESR mérő kábelt, és csak sima kondi mérésben használom, akkor már teljesen más az érték. Ha összeérintem a sima kondi mérő részt már nem 0 ohmot kapok, hanem sokkal kevesebbet. Az 1.2-es progi sokkal rosszabb ESR értéket ad. Mivel van Nippur-os ESR mérőm, tudok mihez viszonyítani. A másik hiba, ha rajta hagyom az ESR mérő részt, és úgy kapcsolom be a készüléket, akkor F0=82kHz-et kiírja, és le is fagy a program addig amíg ki nem húzom az ESR mérő kábelt. Másnál nem jelentkezett ez a hiba, vagy ez természetes? Amúgy minden része pontos nálam, kivéve az ESR részt.
(#) p_istvan válasza elektromos hozzászólására (») Feb 14, 2011 /
 
Szervusz!

- Külön kell nullázni (nem hitelesítés) az ESR mérést, InCircuit kábellel és nélküle is a mérés megkezdése előtt, ha mérő adapter csere volt, illetve ha elmászott a nulla és nagy elkót akarunk mérni (kicsi ESR)! Az InCircit adapter esetén az adapter impedanciáival is kalkulálni kell, nyilván újra kell "nullázni".
A "hitelesítéshez" az induktivitás állásban az L/C bemenetet rövidre-zárva és a kapacitásmérés állásban a nyitott bemenetekkel legalább egyszer is nullázni kell. Ezt megjegyzi és nem fontos többet, csak ha a nullázni akarjuk a kijelzést.
Az InCircit adapterrel kevésbé pontos a mérés, viszont csak néhány milli Volt a mérőfeszültség, így lehet áramkörben is mérni vele.

- Bekapcsoláskor készülék öntesztjéhez a bemeneteken nem lehet semmi, és kapacitás mérő állásban kell lennie az üzemmód kapcsolónak.
(#) elektromos válasza p_istvan hozzászólására (») Feb 14, 2011 /
 
Köszönöm a választ, így már értem. Mikor teszed fel a modosított progikat?
(#) p_istvan válasza elektromos hozzászólására (») Feb 14, 2011 /
 
Nemrég küldem el degusnak a HEX-eket, hogy tegye fel a többihez.
(#) elektromos válasza p_istvan hozzászólására (») Feb 14, 2011 /
 
Akkor meglesem.
(#) abcdabcd válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Feb 14, 2011 /
 
A nyák másik oldaláról is teszel fel esetleg egy fotót? Gondolom smd alkatrészeket használtál, milyen méretűeket?
(#) Ferkógyerek válasza abcdabcd hozzászólására (») Feb 15, 2011 /
 
Itt most vegyesen használtam 805 és 1206 méretűeket.

Nyák2.JPG
    
(#) debian válasza debian hozzászólására (») Feb 15, 2011 /
 
LCM3- ban ki kellett cserélnem a középső kétállású kétáramkörös kapcsolót, a hiba, hogy a mV nem volt stabil.
Helyette egy kétáramkörös tolókapcsolót raktam be.
Így már 158-159mV- ot mutat, előtte volt hogy leesett 130mV-ra is. A kapcsolóval kellett mindíg játszanom és kitapasztaltam hogy az a rossz.
Az InCircuit mérőkábelben is kicseréltem egy tolókapcsolór a meglévőt.
Így már stabilabbak az alap értékek is.
(#) CHZ válasza debian hozzászólására (») Feb 15, 2011 /
 
Ez a leggyengébb pontja a műszernek, valami jó megoldást kéne találni rá. Nekem sem működik jól, cserélgettem, de nem stabil egyik sem. Adatlapján 20 m Ohm max., Keresgéltem megfelelő kapcsolót, jobb márkában, eddig nem találtam.Bővebben: Link Ez a kivitel kellene, de jobb minőségben.
(#) abcdabcd válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Feb 15, 2011 /
 
Még annyi érdekel, hogy van azon kívül másik kézzel írt értékű kondid mint amiről a képet csináltad? Mert gondolom ahhoz állítottad be a műszert, hogy a többit mennyire méri pontosan... nem kekeckedés csak érdekel, pár oldallal visszább én tettem fel egy ilyen listát van 15db ilyen kondim, köztük több egyforma érték... csak érdekel a tieden ezek az eltérések mekkorák...
(#) Ferkógyerek válasza abcdabcd hozzászólására (») Feb 15, 2011 /
 
Több kézzel megírt kondim nincs. A pontosságot még pár darab 1nF-os általam megírt stiroflex kondival ellenőriztem. A kondikat előzőleg ezzel a műszerrel mértem meg. Bár a műszer az utóbbi 10 évben nem volt hitelesítve, azért én etalonnak tekintem. Láttam a méréseidet, én ilyen széles körű tesztelést nem végeztem. Esetleg holnap keresek pár striroflexet szélesebb skáláról és megmérem mindkét műszerrel.
(#) p_istvan válasza CHZ hozzászólására (») Feb 15, 2011 /
 
A billenőkapcsolóval az a baj, hogy két átmeneti kontaktus van a jel útjában a mechanikai konstrukciójából kifolyólag, viszont olcsó és egyszerű szerelni. Komolyabb kapcsolók mérete meg elég nagy.
Relével is lehetne kísérletezni, de az többletfogyasztást okozhat.

Amúgy pár milli Ohmos ingadozás szinte természetes. 1 milli Ohm kb. 100 uV feszültségváltozást jelent, ami már eléggé a határait feszegeti ennek a PIC-nek.
(#) p_istvan válasza abcdabcd hozzászólására (») Feb 15, 2011 /
 
A kézzel írt régi REMIX kondiknál nem csak azt kell nézni milyen érték van ráírva, hanem a tűrést is. Nekem is van jó pár hasonló értékű, fémházas négy-kivezetéses C209 is, és köztük is van szórás a tűrésnek megfelelően, hiába van 4-5 jeggyel ráírva (ugyanaz) az érték. Viszont a tűrést azért tartják és a legtöbb tényleg nagyon közel van a ráírt értékhez.

Ha linearitást akarsz vizsgálni, akkor megmérsz 2 közel egyforma kondit, majd kiszámolod a sorba és párhuzamosan kapcsolt értékeket, majd összehasonlítod a sorosan illetve párhuzamosan mért értékekkel.
Én ugyenezt elvégeztem 8 db kb 7 nF-os kondival egyenként, sorba és párhuzamosan mérve. a mért és számított értékek között 0,14 - 0,11% közötti volt a fazékvasmagos kivitelnél. (0,96 - 61,5 nF között)
(#) debian válasza CHZ hozzászólására (») Feb 15, 2011 /
 
A legolcsobb verziót választottam a helyi boltban Knitter MFP 221NBővebben: Link
110. oldalon van a specifikáció.
Az egyik végéből le kellet köszörülnöm kb 1,5mm-t,mert a kondiba beleért, a lábait egy kicsit szétfeszítettem, beültetve éppen szinelve beforrasztható lett.
A dobozból kivágtam a megfelelő hosszban és éppen kikukucskál, így még kapcsolható is.
A feliratot fel kell majd cserélnem, mert most amerre kapcsolom arra zárja az áramkört.
(#) abcdabcd válasza p_istvan hozzászólására (») Feb 15, 2011 /
 
Amik nekem vannak, azok 0,5%-osak. Most ahogy nézem nekem C207, meg 3db tipusjelzés nélküli van... Meg van ahogy nemrég írtam egy zacskónyi 52db 1%os 1nF, majd lehet azokkal játszadozok, ha elkészülök a bedobozolt változattal...
(#) p_istvan válasza abcdabcd hozzászólására (») Feb 15, 2011 /
 
Ha annyi 1%-os kondid van, akkor statisztikailag lehet belőle 0,2-0,3% pontosságot válogatni, illetve kalibrálni az LC mérőt. Meg kell mérni mindet, és 1 pF -onként csoportokba rakni őket. Nem baj ha a mérő még nem hiteles a lényeg hogy nagyjából X +- 10 pF között fognak szórni a mért értékek, kb. a gauss görbének megfelelően. A fele kb. a +- 0,3 % között lesz. Ha az összes kondi kapacitásának átlagát kiszámítod, megkapod az X értékét 0,1-0,2 % pontossággal ami a Te kapacitásmérődön mutatott átlagérték lesz, ami megfelel a pontos 1 nF -nak. A nem hitelesített kapacitásmérőn mutatott érték persze ettől még egyenlőre valószínűleg el fog térni.
Ezután kiveszed a halmazból azokat amelyek legközelebb vannak az X-hez vagy éppen akkorák az LC mérő szerint, ezek lesznek az etalon 1nF-os kondijaid. (most már lehet hozzá kalibrálni az LC mérőt)
Remélem nagyjából érthető voltam!

Arra vigyázz, hogy a 10 fokonként kb 1 pF-ot csökken a stiroflex kapacitása, ezért kézzel lehetőleg csak rövid ideig fogd meg a mérés előtt őket, hogy a testhőmérséklet ne zavarja a pontosságot.
Ebből következően az etalonok szobahőmérsékleten lesznek pontosak, illetve pontosabb mérést is szobahőmérsékleten célszerű végezni.
(#) CHZ válasza debian hozzászólására (») Feb 16, 2011 /
 
Köszi , nekem ez sem tűnik stabilnak és átalakítással alkalmazható csak. Billenős kapcsolóik jobbak (10 m OHM) . Hol kapható ez a márka?
(#) abcdabcd válasza p_istvan hozzászólására (») Feb 16, 2011 /
 
Köszönöm a pontos mérési leírást! Szerintem így fogok tenni, de előbb még kell valamilyen nyákot készítenem a mostani agyonforrasztott néhány helyen felvállt nyák helyett... lehet akkor már olyat készítek amire ráfér a fazékmag is, de lehet a "szabvány" LCM3 nyákból gyártatok megint még nem tudom...
(#) debian válasza CHZ hozzászólására (») Feb 16, 2011 /
 
Mielőtt beszereltem szétszedtem, belül egy kicsi rugó nyomja oda az érintkezőket, esetleg azt lehet még spanolni egy pici alátéttel. Én még nyomtam bele egy kis WD40-et.
Debrecen-ben vettem az itteni hobbielektronika boltban.
Megmértem az ellenállását a régi billenős kapcsolóimnak
katasztrófális volt.
Az újnak nem volt mérhető ellenállása a műszerem szerint.
Majd kíváncsi leszek ez meddig bírja.
(#) ekkold hozzászólása Feb 16, 2011 /
 
Kezembe került egy 29 éves, magyar gyártmányú elkó. Lehet, hogy már rég kiszáradt bernne az elektrolit? Itt az LCM3 , hát mérjük meg! A többi a képen!
A lényeg: ezek a régi, magyar, csavarozható lábú kondik egyész jók - még ma is!
(#) san398 válasza ekkold hozzászólására (») Feb 16, 2011 /
 
Egy dolgot nem értek, hogy növekedett a kapacitása?
(#) abcdabcd válasza san398 hozzászólására (») Feb 16, 2011 /
 
Lehet ez az alapján,hogy +80/-20% tűrésre készült esetleg a kondi... én erre tudok gondolni, az egy dolog hogy a duplája lett mérve, de az meg mondjuk majdnem 80% én is furcsálltam első ránézésre...
Következő: »»   79 / 188
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem