Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
ha mondjuk 50 volt a tápfesz
akkor kiszámolod az áramot I=U/R 1Ks ellenállás esetén I=50/1000=0,05A P=U*I 50*0,05=2,5W javítsatok ki ha rosszul számoltam!
(#30647) Senki nem akarja tudni?
Egyszeru logikai kapcsolasokhoz kellene,a bemeneti nagy impedancia miatt kell FET.
Úgy gondolom fontosabb az , hogy mekkora feszültség esik rajta, már úgy értem, hogy egy áramkörben nem biztos, hogy a teljes tápfeszültség a kérdéses ellenálláson esik, vagyis annak megfelelő áram folyik át rajta. Lényeges tudni azt, hogy az áramkörben milyen szerepe van annak az ellenállásnak.
Pl. feszültségosztó, áramosztó stb. Mindenesetre célszerű számolni a lehetséges legnagyobb feszültségértékkel ami az ellenállásra juthat, és még a kapott értéket felkerekíteni a legközelebbi szabványos 1/8 W, 1/4 W, 1/2 W, stb. értékekre.
Halee!
Segítséget szeretnék kérni abban, hogy mit jelentenek ezek az írások az ellenállások mellett és kondik mellett? ellenállásnál: 2k2 kondinál: 6u2 És relét azt hogyan kell kérni a boltaban? azon kívül hogy szépen? egy egyszerü 12v-ot kellene kapcsolgatni a! és azt hogyan kell bekötni? itt egy link hogy mire gondolok! :Ez lenne az! Köszi szépen a válaszokat! üdv!
Egyszerű egyáramkörös 12V-os reléként kérheted, de jobban jársz, ha 2 áramköröset kérsz! Azt később esetleg másra is lehet használni...az, hogy mekkora feszültséget kapcsolsz majd vele, az ilyen kis fesz. esetén nem igazán lényeg általában...inkább a kapcsolófeszültsége a lényeges...és ahogy látom, itt neked kb 5-15V-ról fog működni a kapcsolásod...inkább 10-15-ről működtesd, és akkor a 12V-os relé jó lesz hozzá.
2k2= 2,2 kilo-ohm...kettő egész kettő tized kilo-ohmos ellenállás 6u2= 6,2 mikrofarad...hat egész kettő tized mikrófarádos kondi
SZia!
2k2 = 2,2 kilo ohm (a tizedes vesszőt ezzel spórolják) 6u2 = 6,2 uF Relét úgy kell kérni hogy mondod mekkora a meghúzó tekercs feszültsége (a meghajtó áramkör tápfeszültségétől függ) , mondod a kapcsolt áramkör feszültségét, és a várható átfolyó áramerősséget, ezek alapján szerintem ki tudják választani a neked megfelelőt Norberto: Megelőztél! Teeee...
Aham! Mostmár így érthető! köszi a gyors válaszadást!
üdv!
Egyébként nem spórolás céljából írják így az értékeket. Ha érdekel, hogy miért, akkor elmondom...
Hát... ha rászánod az időd! Szívesen meg nézném!
Írd le, legalább megtudom.
Véletlenül nem azért, mert a tizedes veszző könnyen lekopik, meg nehezen látható?
Semmi fontos... csak én vagyok a 700. hozzászóló!
Gratulálok hozzá Olyan kérdésem lenne h tapskapcsolóhoz mijen mikrofont vegyek? mondtk már kondenzátor mikrofonot és kkristály mikrofont is .Én az első változatnál maradnák.illetve hol és mennyiért lehetne megvenni?
Hát... én ahol vettem 1x egy kondenzátor mikit az 220Ft volt! Igen jó fajta!
Na! Akkor most mégsem írod meg, hogy miért?
Engem is érdekelne! :yes:
Norberto én is, én is, én is tudni akarom! Itt mindannyian tudásra szomjazunk!
Na! Ugye? Norberto eg titkolódzik itt nekünk! Majd jól !
Norberto nem titkolódzik csak most sincs bejelentkezve, mert biztos más dolga van, vagy dolgozik ! Türelem rózsát terem !
Igen, közben én is észrevettem...
Na mind1, én türelmes vagyok, de ha nem kapom meg hamar a választ, akkor...
Ha nem kapod meg hamar a választ akkor... később tudod meg
Na...látom, itt mindenki ki van éhezve a tudásra! Na most akkor mindenkit megvilágosítok! Bizony :vigyor3:
Szóval MasterFoxx-nak volt egy nagyon jó megérzése a dologgal kapcsolatban. Valóban célszerűségi okok miatt vezették be ezt az írásmódot. Mivel a tizedespont, tizedesvessző az könnyen lekophat, esetleg ha az ember kézzel írja le az értéket, esetleg elfelejtheti odaírni azt a pöttyöt vagy vesszőt...ezekből nagy galiba lehet...de legalább lila liba :vigyor3: Vagy sült liba... Viccet félretéve...ugye vannak az értékekben a számok...és minden alkatrésznél van a típusjelben egy betű is...legalább EGY betű...F (farád), k (kiloohm), H (Henry)...ez a jelölésfajta azért jó, mert ily módon a számokat (szemjegyekből ugye egyébként 10 darab különböztethető meg )...tehát a számokat BETŰ választja el...így nagyon-nagyon-NAGYON-NAGYON kicsi az esélye, hogy valaki félrenézi az értéket. Vegyünk egy példát. 75K = ez lehetne akár hetvenöt kilo-ohm, de lehet akár hét egész 5 tized kilo-ohm, csak mondjuk az eladó elfelejtette rápötyögni a vesszőt...vagy ha kézzel írja, véletlenül lehagyja... Ezért jó, ha a hetvenöt k-t az előbbi módon írjuk, és akkor az CSAKIS hetvenötöt jelenthet, ha viszont ezt írjuk: 7K5, ez viszont megintcsak EGYETLEN értéket jelent. Egészen pontosan a hét egész öt tized kilo-ohm-ot. Szerintem most mindenki felvilágosodott (még én is :buck: ), lehet is azonnal továbbadni a tudást :kuss:
óóó ezt eddig is tudtam... sőt szerintem azért van így mert megspórolnak egy karakternyi helyet (.) a kis alkatrészeken, és így írhatják egy kicsit olvashatóbb méretű karakterekkel az adatot. Ennél már csak a kondikon használt 3 számjegy jobb ...
jaja a 3 számjegyes a legjobb, mert ha lekopik a nagy R betü teteje...lehet akár K-nak is nézni....
Így van, bár még nem találkoztam ilyennel
De biztos van! Mondjuk SMD alkatrészeket is 3 számjeggyel jelölik általában...na mondjuk az nem olyan kopós felület Bár ott is előferdülhet...
legutóbb igencsak csodálkoztam, hogy miért nem indul elsőre a kapcsolásom....Az a jófajta orosz barna ell. megtréfált rendesen...120K helyett 120R-nem mindegy! (könnyen megtaláltam a kis bűnöst miután elégett)
nem csak 3 számjegyekkel, lehet betű is....
Köszönjük oh MESTER, hogy megvilágosítottad elménket! :yes:
De komolyan! Köszönjük!
Kár hogy manapság annyira összementek az ellenállások, hogy színkódokkal jelölik :finom:
Bevallom, még nem tanultam meg őket , pedig van egy doboz ellenállásom, mindig multiméterrel állok neki... |
Bejelentkezés
Hirdetés |