Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Napelemek fajtái
Max 10cm2, 3V, xA(minél több anál jobb), de az első két paraméter lenne a fontosabb. Ja, meg legyen olcsóbb mint a kerti lámpa. Meg az se baj ha forrasztható.
Amit most próbálgatok az 18 cmX 25 cm 6-9 V 0,2 A lehet eppicit régi de kísérletezni jó. Lehet hogy az uj amorf poli elemből létezik olyan ami neked kell nézz be a linkekbe amit küldtem !
Szerintem a próba idejére rakj rá egy tápot, amikor élesben megy, akkor pedig rá lehet kötni a nagyobb teljesítményű panelre is (védődiódával az induktív terhelések miatt).
Kisebb napelemeket lehet kapni a Conradban (jó drágán), de érdemesebb napelemekkel foglalkozó cégek ajánlatait nézni, pl. itt. Idézet: „Apropo! Miért van megadva pl 1000W/nm 25* ? Ez 1000 w/m2 25 celsius fokon ? és pl -10-en mennyi ?” Ez az érték a besugárzásra vonatkozik, ami független a hőmérséklettől. Viszont a napelemek karakterisztikája erősen hőmérsékletfüggő, éppen ezért meg kell adni azt a hőmérsékletet, amin mérnek. Az 1000 W/m2 elég erősen melegíti a cellákat, ezért az újabb mérőeszközök impulzusszerűen mérnek, egy xenon villanólámpával néhányszor megvilágítják a napelemet és így a melegedés hatásának kiküszöbölésével lehet felvenni az U-I karakterisztikát.
Ez tényleg furcsa! Írtam egy levelet a C.-nek mert ez igy nagyon nem egyszerű de ha sok darabot adnak akkor még meg is érheti... de kicsit macerás a forrasztgatás azt sem tudom hogy egy napelem hátuljára hogyan lehet forrasztani ? milyen kivezetések vannak ?
Közben összekukáztam ismerősöktől mindent ami napelemes.... kaptam ajiba még számológépet is meg minden szemetet. De volt pár kerti lámpa is. Több féle napelemet bontottam belőlük, de mivel nem a legújabb cuccok nem sok mindenre jó a nagy része. Aminek a felülete üveg, azt nem lehet forrasztani, csak érintkezőt hozzá nyomni, vagy valamilyen vezetőképes ragasztóval(olyan van?) ragasztani.
Amúgy van olyan fajta is amin ki van alakítva forrasztható felület.
De a C. -s dolgot komplett nem értem. Kíváncsi vagyok mit mondanak...
A lámpa a legjobb ! A picikkel nem nagyon mentem semmire csak kis fogyásztású cucchoz jók de két lámpa napelemmel már egész jó dolgokat lehet ősszehozni! + ott az elekronika is ami egy töltésvezérlős cuccos lehet átkapcsolós a régebbiekbe még fényérzékelő is volt a nepsin kivül! +a LED helyére tehetsz fogyasztót is !
Van vezető ragasztó de annyiért már egy szép nagy napelemet kapsz a Conradnál apropó van itt is egy online bolt a bannerben szokott villogni benézek oda is .
NAA!
A Lomexben találtam valamit! Csak nincs túl sok paraméter. 64x31mm, FEM MAX. 3V, 75mA, br. 500HUF
Egy lámpában volt ˝töltésvezérlő˝ fényérzékelőnek még a helye sem. Jellemzően annak a leg gagyibb a napeleme.
Eredeti kínai.
Helló!
Ilyenből vettem ma 2db-ot. A kettő egymás mellé rakva akkora, mint egy kertilámpából bontott, de nagyobb a teljesítménye. A kettőt sorosan kötve töltöttem egy lítium akkut 60mA-rel a Nap felé fordítva, és 40mA-rel úgy, hogy a járdán volt a napelem. Ugyanígy sorosan kötve egy kis villanymotort (talán optikai meghajtóból bontott) is szépen megforgat, valami propellert rátéve egy mini ventilátor lenne. Ja, és ezek forraszthatóak, mert valami NYÁK-lap szerűségen van a napelem.
Én a helyi bolháról építkeztem ott elég minőségi cuccokat lehet szerezni a lomexes jónak tűnik pici is erős is ! 3 V az mondjuk nem sok az igaz de abbol 2 már jó dolgokra képes!
Az a cella amit most próbálok jelenleg két 3,7-es akkut tölt reggeltől estig egy diódán keresztül egész szépen megtölti őket ami azt illeti! Utánnuk van kötve egy kapcs. fesszabályozó az csinál nekem 5,4 V-ot ez pedig remekül tölti 1 óráig a telómat! A legrosszabb az egészben hogy eddig is sütött a nap! és csak most látom hogy milyen jó dolog ez a napelemes dolog! Hát ha olcsóbb lenne...
Az én legjobb napelemem 1db ledet tud 1/3 fényerőn küldeni Mérni sem érdemes.
Nézek valami kínai import oldalt. Csak az a baj, hogy nem mindig azt kapod tőlük amiért fizetsz... De sok-olcsó.
Milyenek ezek? A képen olyan, mintha műgyantával lennének leöntve. Vagy csak úgy látszik? És a hátulján forrasztható?
Igen, a hátoldalon forrasztható, és tényleg olyan, mintha műgyantával lenne leöntve.
Készítettem róluk két képet.
Elég jónak néznek ki. Nem is igazi kínai! Mondjuk meg is van az áruk.
Napelem úgy néz ki lesz, viszont a 1381C-k helyett kéne valami beszerezhető megoldást találni.
Köszönöm! Bár ismerem egy kicsit őket a mobil szakmában dolgozom telefont javítok és néhae elég meglepő dolgot tudnak az amugy teljesen triviális, európai fejjel- kérésre küldeni !
Találtam kis napelemet itthon boltban.
500HUF, 3V, 75mA, 64x31mm, forrasztható. Ez van. Viszont a 1381C helyettesítésére nem nagyon akar összejönni semmi. Esetleg van ötleted? Panasonic 1381 triggers are the throttles that control most BEAM solar engines. TO-92 package remek szinte esélytelen, ezért utálom a cél IC-ket! De várj csak azt hiszem láttam egy haszonló kapcsolást az egyik könyvemben az sima komparátorokkal ment ! Mindjárt megkeresem!
Köszönöm!
A Panasonic amúgy is híres a speckó cuccokról. Amúgy nem is ragaszkodom hozzá. Olyan kapcsolás, vagy IC kéne, ami figyeli hogy egy napelem tölt mondjuk egy kondit, és ha elér x voltot (2-3között) akkor kapcsol egy tranyót... Ja, és a szokásos paraméterek: kicsi, olcsó, keveset fogyaszt...
Amúgy találtam talán IC-t KIA7025 talán jó lesz.
De azért kéne a kapcsolás mert ez az IC is 500HUF és egy kütyübe kéne kettő, úgyhogy nem is a leg olcsóbb megoldás. Meg KIA, meg...
Jól tolják a kínaiak jaja megvan a kapcsolás most próbálom szalonképes formába önteni! Sajna ebben valami spec komparátor van TCA 345 ... de szerintem csak az a lényeg hogy kb 2 V-ról működjön ezt pedig a kvázi ingyenes texas ic-k tudják!
Itt a kapcsolás és a leírás is hozzá!
Köszi!
Úgy néz ki ilyen IC-t be is lehet szerezni Egy székesfehérvári cégnél találtam árlistán. Holnap fel is hívom őket. Mégegyszer köszönöm!
Örülök hogy segítettem. Majd írd meg hogyan sikerült! Sok sikert!
Szia!
Engem is érdekelne a rendszered. Üdv, Zoli
Hello!
bocsi , de nem rég volt egy kis net szolgáltató váltás így több mint 1 hónapig nem tudtam netezni... A kiépített napelemes rendszer már elkelt. De ha érdekel van még külön napelemem és töltésvezérlőm. pontosan 12 db napelem van még. "A" minősításü. Ez azt jelenti , hogy a leg jobb teljesítményüek amik itt nálunk magyarban nem nagyon kaphatóak mert ezeket nyugatra viszik ki és ott árusítják , ott jobban megfizetik a minőséget! Átlagosan 47-51W közötti teljesítménnyel rendelkeznek a napelemek! Itt nálunk maximum a 45W-ig kkaphatóak ilyen típusu napelemek nagyon ritkán található azért ennél magasabb teljesítményü is. A napelemeket 28eFt/db áron tudom adni ami elég jó árnak mondható! Mivel 42800Ft/db ártól kaphatóak bolti forgalomban! A napelemek teljesen újak! Kb 5-6db az új szolár csatlakozóval van már szerelve a többi a hagyományossal. Kérdésed van csak írj! |
Bejelentkezés
Hirdetés |